بیش از ۱۰۰ روز از شروع جنگ روسیه و اوکراین گذشته و روند روبه رشد قیمت ها ادامه دارد. به گفته کارشناسان انرژی سبقت تقاضا از عرضه موجب استفاده از ذخایر استراتژیک و تجاری در بازارهای بزرگ دنیا شده است.
روزنامه فرانسوی «لو فیگارو» نوشت: بعید نیست که «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای کاهش بهای نفت و کمک به تامین انرژی مورد نیاز اروپا که بدنبال تحریم نفت روسیه با بحران مواجه شده است، تحریمهای بلند مدت علیه دو کشور تولیدکننده نفت یعنی ایران و ونزوئلا را کاهش دهد.
اختلاف بین آنچه در بازارهای نفت گفته میشود و آنچه واقعا در معاملات فیزیکی اتفاق میافتد با وعده گروه اوپک پلاس برای افزایش تولید و متعاقب آن، افزایش قیمت از سوی عربستان سعودی نمایان شد.
قیمت نفت به دنبال تحریم نفت روسیه توسط اروپا روند صعودی خود را حفظ کرد و به بالای ۱۲۰ دلار در هر بشکه بازگشت و با توجه به سطح عرضه و تقاضا، افزایش قیمت نفت و رکوردشکنی آن در از انتظار نیست.
افزایش 100 درصدی قیمت بنزین از زمان روی کارآمدن بایدن و نارضایتی مردم آمریکا از عملکرد وی، دولت بایدن را در انتخابات میاندورهای نوامبر با چالش جدی مواجه کرده است.
با بازگشت چین به بازارهای جهانی، وضع تحریم های نفتی علیه روسیه توسط اتحادیه اروپا و برخی عوامل دیگر، قیمت نفت موفق شد مقاومت مهم ۱۱۴ دلاری خود را بشکند.
نفت در معاملات روز جمعه تحت تاثیر انتظارات برای عدم افزایش قابل ملاحظه تولید نفت اوپک پلاس با وجود توافق این گروه برای تولید بیشتر و جبران افت تولید روسیه، در قیمت بالاتری بسته شد.
یک کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: اکنون بین دو قدرت بزرگ نفت و گاز در بازار رقابت درگرفته است، روسها از این امکان استفاده میکنند تا به نوعی تحریمها تداوم داشته باشد تا بتوانند نفت بازارهایی مثل چین و جنوب شرق آسیا را تامین کنند. به همین جهت روسیه در شرایط فعلی علاقهای برای به سرانجام رسیدن برجام ندارد.
رهبران اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه در جریان اجلاسی در شهر بروکسل بلژیک، با «ممنوعیت واردات نفت روسیه» موافقت کردند. «چارلز میشل» - رئیس کمیسیون اروپا - این توافق را «دستاورد بزرگ» توصیف کرده است. به گفته او، این توافق موجب اعمال فشار حداکثری بر روسیه برای پایان دادن جنگ در اوکراین خواهد شد.
تصمیم اتحادیه اروپا برای قطع ۹۰ درصد از واردات نفت از روسیه، تلاش مسکو برای فروش حداکثری نفت به خریداران آسیایی را سرعت میبخشد و تغییر و تحول جریانهای نفت جهان را به دنبال خواهد داشت.
نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در واکنش به بسته ششم تحریمهای ضد روسی اتحادیه اروپا که شامل تحریم نفتی است، گفت روسیه برای نفت خود مشتریان دیگری پیدا خواهد کرد.
رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی با تبیین انتخابهای اروپا برای جایگزینی گاز روسیه گفت: ایران میتواند با توجه به شرایط کنونی سهم و درآمد خود را از صادرات گاز در بازارهای مختلف افزایش دهد.
از مسائل اساسی بازار کنونی نفت، تأمین تقاضا در فصل تابستان در شرایط پایین بودن سطح ذخیره نفتخام و فرآوردههای نفتی است، سطح ذخیرهسازی نفت در شرایط حاضر به کمترین مقدار خود طی چند سال تنزل کرده و این مشکل برای ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی بهمراتب دشوارتر از نفت است.